- صفحه اصلی
- محصولات
- بنسای
بنسای
بنسای یک تکنیک هنری از شرق آسیاست که برای تولید و پرورش گیاهان در ظروف کوچک و در ابعاد مینیاتوری به کار برده می شود. به عبارت دیگر تغییر اندازه یک گیاه کامل، یک درخت بالغ و یا یک درختچه مسن به اندازه ای کوچکتر به وسیله هرس، شاخه زنی، کاهش ریشه، تغییر رنگ، پیوند و رسیدگی کامل را بونسای گویند.
در واقع می توان گفت بونسای یک گیاه گلدان پاکوتاه و آموزش دیده است که به شکل هنری پرورش داده می شود. کلمه بونسای از دو عبارت بن و سای تشکیل شده است که به معنای گیاه درون ظرف می باشد.
بونسای همان درختان، گیاهان یا درختچه های مینیاتوری هستند که به صورت شگفت انگیز کوچکتر از حالت عادی نوع اصلی درخت هستند.
انواع بنسای
در نوعی از طبقه بندی، گیاه بونسای به دو دسته زیر تقسیم بندی می شود:
بنسای خارج از خانه
این گونه ها قابلیت زندگی در خارج از خانه را دارند و تنها در مدت زمان کوتاهی در فصل زمستان بایستی به خارج از فضای خانه منتقل شوند. کاج ها، سرو کوهی، افرا ها و .. از این نوع می باشند.
بنسای درون خانه
این نوع از گیاهان بنسای که در سال های اخیر رواج یافته اند نسبت به تغییرات دما و سرما حساس هستند و بایستی حتما در محیط های بسته به طور مثال خانه نگهداری شوند.
همچنین در نوع دیگری از طبقه بندی گیاه بنسای، این گیاهان براساس اندازه نیز به دسته های زیر طبقه بندی می شوند:
بنسای مینیاتوری: بن سای هایی که کمتر از 15 سانتی متر ارتفاع دارند.
بن سای کوچک: بن سای هایی که 15 تا 32 سانتی متر ارتفاع دارند.
بن سای متوسط: بن سای هایی که 32 تا 60 سانتی متر ارتفاع دارند.
بن سای بزرگ: بن سای هایی که بیشتر از 60 سانتی متر ارتفاع دارند.
علاوه بر این ها، نوع دیگری از طبقه بندی گیاه بونسای وجود دارد که در آن این نوع گیاهان به 2 دسته ی زیر تقسیم بندی می شوند:
گیاهان بنسای خزان دار: کاج
گیاهان بنسای همیشه سبز: نارون، بلوط، ابریشم، سیب و ...
شیوه نگهداری از بنسای
نور و دمای مناسب
بونسای در گلدان های کوچک و در محیط پرنور رشد میکند. با این اوصاف، جایی مثل طاقچه های کنار پنجره برای آن مناسب است. بن سای باید از گرمای مستقیم دور نگه داشته شود.
آبیاری مورد نیاز
در طول نگهداری از بونسای هرگز نباید نسبت به آبیاری آن بیتفاوت باشید. بهاینمنظور زمانی که خاک شروع به خشک شدن کرد، آن را آبیاری کنید و هرگز اجازه ندهید خاک بونسای کاملا خشک شود.
در مورد آبیاری می توان از روش غرق کردن استفاده نمود. بهاینصورت که یک ظرف را پر از آب کنید، بن سای را به مدت 10 دقیقه در آن غوطهور کنید و سپس آن را خارج کنید.
رطوبت
بونسای به رطوبت متوسطی نیاز دارد، ازاینرو در طول نگهداری از بونسای باید رطوبت مورد نیاز آن را تامین کنید، این نکته بسیار حائز اهمیت است بهخصوص اگر در منطقهای خشک زندگی میکنید.
کوددهی
بونسای در مقدار کمی از خاک رشد میکند، به همین دلیل ضروری است تا با کود دادن به آن کمبود عناصر معدنی خاک را جبران کرد. بهاینمنظور هر نوع کود مایع همه منظوره مناسب است.
هرس کردن بنسای
درختهای گرمسیری و نیمه گرمسیری مثل بونسای، باید مرتبا در طول سال هرس شوند. چون میزان رشد هر درختی متفاوت است. هرس کردن بونسای را همیشه در اندازه مینیاتوری نگه میدارد و از رشد نامتوازن آن جلوگیری میکند.
بهترین شیوه برای نگهداری از بونسای برای هرس کردن به دو روش می باشد:
هرس تعمیری: هرس تعمیری درخت را برای رشد جدید تقویت میکند.
هرس ساختاری: هرس ساختاری تکنیکی پیشرفتهتر است و باید زمانی انجام شود که درخت خواب است. این فرآیند شامل حذف شاخههای اولیه ساختاری درخت بوده و نیازمند مهارتهای حرفهای برای اطمینان از بازیابی درخت است.